g13aac438eb89a983eae6a567d019bb09386963dac208f27869eb1b9ecc69f90157e907aa9f1b035555fd7332c28615622a0cc3f8716aa56e38169a823798459f_1280-1093758.jpg

Tökmag és a gyerekek

Közeleg az iskolakezdés, a nyári pezsgés vagy éppen szoba kóma után ideje felkészíteni a szervezetet a sulis napokra. Fel kell tölteni őket sok-sok hasznos tápanyaggal és vitaminnal, hogy a becsengetés után minden a „régi” legyen.

Tökmag a tökmagnak

De mikor? Mivel a tökmag nem éppen a pépes ételek közé tartozik – és ahogy a halevésnek, úgy a magok rágcsálásának is megvan az ideje -, ezért tudni kell, mikor adhatunk a gyerkőcnek tökmagot. Általánosságba véve 1,5-2 éves kortól már adhatnánk, de mivel ez a cikk elsősorban az iskolásoknak készült, az 5-6 éves kort javasoljuk. Ez a korosztály már nagyobb biztonsággal tudja elrágcsálni a hasznos rostokat és nem akad meg a torkán egy falat sem.

Miért van szükségük tökmagra?

Az agyuk fejlődése szempontjából nagyon fontos, hogy olyan zsírsavakhoz jussanak, ami a napi étkezésben alig vagy egyáltalán nem található meg. Az Omega 3-6 zsírsavak segítik az agyuk fejlődését. Minden egyes iskolában töltött nap után fontos, hogy kipihenjék magukat. Ebben segít a triptofán nevű esszenciális aminosav. A szervezetbe jutva segíti azoknak a hormonoknak az előállítását, amely a nyugodt alváshoz szükséges. Népi gyógymód, ha a gyermek nehezen alszik, akkor rendszeresen kell fogyasztania tökmagot.

"Tanárnéni ki kell mennem!"

Mindenkivel előfordult már gyerekként, hogy az óra alatt kellett kiszaladnia a mosdóba. Arról már kevesebbet mesélnénk a gyerekeinknek, hogy a visszafelé vezető út sokkal hosszabb volt, vagy csak a tömb másik részén lévő mosdó volt a célnak tökéletes. A tökmag rendelkezik azzal a tulajdonsággal, hogy növeli a húgyhólyag rugalmasságát. Így ha már csak pár percet kellene kibírni az óra végéig, a folyamatos tökmagfogyasztás segíthet ebben.
Noha a közétkeztetésben már csak nyomokban van só, a felmérések azt mutatják, hogy a gyerekek szervezetében növekszik a nátrium tartalom, míg a káliumé csökken. Mindkét elektrolit jelenléte fontos a szervezetben és törekedni kell a megfelelő egyensúlyra, ezért kell rendszeresen tökmagot fogyasztani.

TÖKéletes anyagcsere

Hogyan tudjuk támogatni gyermekünk anyagcseréjét? Az egyik legfontosabb, hogy színesítjük az étkezését. Nehéz azon segíteni, ami fantáziában szegényes és unalmas. Ismerve, hogy a gyerekek akár kétféle étellel is beérnék, helyettük kell gondolkodnunk és a lehető legtöbb jót adni szervezetüknek. A reggelizőasztalra kitett vitaminok sem elegendőek, ha nem tudnak felszívódni.
Az immunrendszer erősítése mellett a csontok erősítése is nagyon fontos. Erre nem a kálcium az első megoldás, hanem a magnézium és a foszfor. Mindkettő bőségesen megtalálható a tökmagban és könnyen be tudjuk illeszteni az étkezésükbe. Ha szükséges van néhány jó receptre, akkor érdemes ellátogatni a pepopapa.com/receptek oldalra és máris számos ötlet közül válogathat.

Termékeinkért keresse fel webshopunkat —>

Scroll to Top